Քունջութ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Քունջութի սերմերը հարուստ են բուսական ճարպերով, վիտամիններով, օրգանական թթուներով ու հանքանյութերով։ Պարունակում են վիտամին А, С, Е , ինչպես նաև В խմբի վիտամիններ, հանքանյութերից՝ մագնիում, ցինկ, ֆոսֆոր, երկաթ և մեծ քանակությամբ կալցիում։ 100 գրամ քունջութը լրացնում է կալցիումի օրական պահանջը (783 մգ ):
Օգտակար հատկությունները
Հումակերներին և բուսակերներին խորհուրդ է տրվում օրական 25-30 գր քունջութ ուտել կամ այն փոխարինել մեկ ճաշի գդալ քունջութի ձեթով։ Այն օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը, կանխել աթերոսկլերոզը և թրոմբների առաջացումը։
Քունջութի սերմերն օգտագործում են այնպիսի հիվանդությունների բուժման և կանխարգելման համար, ինչպիսիք են հիպերտոնիան, թոքերի բորբոքումը, հոդերի, լյարդի, վահանաձև գեղձի և ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքումը։
Մաստիտի առաջացման դեպքում կոշտացումների վրա քունջութի ձեթով թաթախված թանզիֆ են դնում կամ էլ նույնը սարքում են աղացած քունջութի սերմերից։
Ուժեղ աֆրոդիզիակ է և ուժեղացնում է սեռական հակումը։ Ունի հակաօքսիդանտ ազդեցություն և օգնում է հազի ու հարբուխի ժամանակ։
Վնասակար հատկությունները
Հղի կանայք պետք է զգուշությամբ օգտագործեն քունջութը, քանի որ այն չարաշահելու դեպքում կարող է վիժման վտանգ առաջանալ կամ էլ հնարավոր է, որերեխան ծնվի հիպերկալցինեմիայով։ Բարձր թթվայնությամբ ուղեկցվող ստամոքսաղիքային տրակտի հիվանդություններ ունեցողներին խորհուրդ չի տրվում քունջութ օգտագործել, քանի որ այն գրգռում է լորձաթաղանթը։
Հակացուցված է արյան բարձր մակարդելիություն, միզաքարային և երիկամների հիվանդություններ ունեցող մարդկանց։
Աղբյուրը՝ edaplus.ru