Չիչխանի ձեթ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Չիչխանը օգտակար նյութերի իսկական շտեմարան է, այդ պատճառով էլ չիչխանի ձեթը դեռևս վաղեմի ժամանակներից օգտագործվում է պաշտոնական և ժողովրդական բժշկության, դեղագործության ու կոսմետոլոգիայի մեջ։ Օգտագործում են նաև խոհանոցում՝ որպես տարբեր աղցանների բաղադրամաս։
Պարունակում է վիտամին А, С, Е, К, F, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ երկաթ, մագնիում, կալցիում, մոլիբդեն, կրեմնիում, նիկել և այլն։
Պարունակում է նաև օրգանական թթուներ, ֆոսֆոլիպիդներ, ֆիտոստերոլներ, չհագեցած ճարպաթթուներ օմեգա-9, օմեգա-6 և օմեգա-3, ֆլավոնոիդներ, ֆիտոնցիդներ և այլն։
Օգտակար հատկությունները
Ամրացնում է իմունային համակարգը, լավացնում է օրգանիզմի ընդհանուր վիճակը, լրացնում է վիտամինների պակասը։
Լավացնում է անոթների առաձգականությունը, նվազեցնում թրոմբների առաջացման վտանգը, բարենպաստ ազդեցություն ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։
Օժտված է հակամանրէային հատկությամբ։
Օգնում է կարգավորել օրգանիզմի ճարպային փոխանակությունը։
Նպաստում է օրգանիզմից ծանր մետաղների աղերի հեռացմանը։
Օգտակար է հղի կանանց։
Կիրառվում է արտաքին օգտագործման համար՝ որպես մաշկի և մազերի որակի լավացման միջոց, օգնում է բուժել մաշկային մի շարք հիվադություններ։
Հակացուցումները
Հակացուցված է անհատական անտանելիության, պանկրեատիտի, սուր խոլեցիստիտի, լյարդի հիվանդությունների, ինչպես նաև լուծի դեպքում։