Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները
Ձիասարդ(хрен). Առողջության համար օգտակար և վնասակար հատկությունները
Ձիասարդը կամ ծովաբողկը (хрен), որը աշխարհի տարբեր երկրների խոհանոցների անբաժանելի մասն է կազմում, վաղուց դարձել է սիրված՝ տաք համեմունքների շրջանում: Միևնույն ժամանակ, շատերը չգիտեն դրա՝ առողջության համար առավելությունների և վնասների մասին: Ձիասարդը պատկանում է բազմամյա բանջարեղենային մշակաբույսերի շարքին, համարվում է հզոր ֆիտոնսիդ: Եկե՛ք ավելի լավ ճանաչենք այն:
Ձիասարդի օգտակար հատկությունները
Այս բույսը ունի ուժեղ արմատային համակարգ և փարթամ սաղարթ: Ձիասարդը ունի սուր և հագեցած համային երանգ, պայծառ և հարուստ բույր: Ձիասարդի արմատն ու տերևները հարուստ են բազմաթիվ օգտակար հատկություններով, որոնց մասին կխոսենք ստորև:
Ձիասարդի արմատ
Արմատը պարունակում է մանրաթելեր, վիտամիններ` C, E, PP և B խմբի
(1,2,3,6), հանքային տարրեր (մագնեզիում և կալցիում, կալիում և երկաթ,
ֆոսֆոր և նատրիում, ծծումբ), ֆիտոնցիդներ և ստերոիդներ, ածխաջրեր և
ազոտային նյութեր: Նման հարուստ կազմը բույսի այս հատվածը օժտում է
հեմատոպոետիկ, հակասորբոսական, էքսպեկտորանտ, խոլերետիկ և մարսողական հատկություններով, այն նաև բարելավում է ախորժակը և շատ օգտակար է գաստրիտով ցածր թթվայնություն ունեցող մարդկանց
համար: Այն ցուցված է շնչառական հիվանդությունների ժամանակ` իր
հակամանրէային և հակաբորբոքային ազդեցությունների շնորհիվ: Ձիասարդը
խորհուրդ է տրվում նաև նրանց, ովքեր տառապում են շաքարային դիաբետ հիվանդությամբ, աղիքների հետ կապված խնդիրներով, իմպոտենցիայով, լյարդի պաթոլոգիաներով, արյան բարձր ճնշմամբ և երիկամային քարերով: Ձիասարդի արմատից պատրաստված լոսյոնների օգնությամբ ախտահանվում են վերքեր, կապտուկներ, կտրվածքներ, մաշկի դերմատիտ և սնկային հիվանդություններ: Քերած արմատը կարող է օգտագործվել այնպիսի խնդիրների դեպքում, ինչպիսիք են՝ իշիասը, ռևմատիզմը, նևրալգիան, հիպոթերապիան և մեջքի ցավը: Թուրմը հեռացնում է մարմնի տարիքային բծերը և պեպենները: Ձիասարդի տերևները նույնպես հարուստ են մեր օրգանիզմի համար բազմաթիվ օգտակար հատկություններով։ Դրանք ներառում են՝ ջուր` սննդային մանրաթելերով, մի շարք վիտամիններով` միկրո և մակրո տարրերով: Բույսի սաղարթների ալիլային յուղը արդյունավետորեն ուժեղացնում է ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բարելավելով ախորժակը:
Կարևոր է
Մեծ քանակությամբ ալիլային յուղը շատ վտանգավոր է: Ձիասարդի վերգետնյա
մասը դրականորեն ազդում է իմունային համակարգի վրա, պաշտպանում է նյարդային համակարգը սթրեսի հետևանքներից և հզոր հակաօքսիդիչ է: Ձիասարդի այդ հատվածը հարուստ է ֆիտոնցիդներով և եթերայուղերով,
որոնք հանդես են գալիս որպես հակաբակտերիալ և հակաբորբոքային միջոց՝
հանդիսանալով բնական հակաբիոտիկ: Ձիասարդը կանխարգելիչ ազդեցություն է ունենում լնդախտի զարգացման դեպքում, պայքարում է վիտամինային անբավարարության դեմ: Միևնույն ժամանակ, բույսի տերևները օգնում են թեթևացնելու հազը, բարենպաստ ազդեցություն ունենալ միզասեռական ուղիների և ընդհանուր օրգանիզմի վրա՝ բարելավելով ինքնազգացողությունը:
Ձիասարդի օգտակարությունը
Ձիասարդը օգտագործվում է բազմաթիվ հիվանդությունների բուժման
ժամանակ՝ ինչպես տղամարդկանց, այնպես էլ կանանց դեպքում:
- Հարբուխի և բորբոքային գործընթացների դեպքում բույսն ունակ է ոչնչացնելու
պաթոգեն վարակները և բակտերիաները՝ օգնելով հեռացնելու խորխը բրոնխներից: - Ստամոքսի տարբեր խանգարումների և գաստրիտի դեպքում (ցածր թթվայնություն):
- Ատամնաբուժության մեջ՝ ստոմատիտով կարիեսի, պարոնոդոնալ հիվանդությամբ
գինգիվիտ: - Շնչառական օրգանների համար` լարինգիտով բկաբորբ, բրոնխիտով
սինուսիտ և թոքային տուբերկուլյոզ: - Հեպատիկ և լեղուղեղային տրակտի համար՝ աղիքային տրակտի բորբոքման ժամանակ:
- Հոդերի համար՝ ծնկային հոդերի արթրիտ՝ ռևմատիզմով և ռադիկուլիտով:
- Նյարդաբանության համար՝ գլխացավեր՝ միգրենով և նևրալգիայով:
- Գինեկոլոգիայի համար՝ դաշտանային ցիկլի խանգարումներ: Տղամարդկանց մոտ՝
թույլ պոտենցիայի դեպքում: - Մաշկի համար՝ պիգմենտացիա, էկզեմա և բորբոքային վերքեր։ Ձիասարդն օգտակար է նաև միզուղիների վարակիչ պաթոլոգիաների, ցիստիտի դեպքում։
Բույսը նաև դրական ազդեցություն ունի սրտի արյան անոթների վրա և ֆիզիկական ու մտավոր գերծանրաբեռնվածության դեպքում:
Ինչպե՞ս ճիշտ կիրառել ձիասարդը։
Այն վաղուց օգտագործվել է որպես դեղամիջոց՝մարմնի և հոգու բազմաթիվ հիվանդությունների համար՝ որպես խթանիչ,հակասեպտիկ, ինչպես նաև հակասորբոքային, հակաբորբոքային, հակահելմինթիկ և
ազդեցիկ միջոց:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
