Նռան օգտակար և վնասակար հատկություններն օրգանիզմի համար
Սնունդ
23661
Նռան օգտակար և վնասակար հատկություններն օրգանիզմի համար
Նռան պատմությունը
Հին ժամանակներում նուռը համարվում էր պտղաբերության խորհրդանիշ և անպտղության դեմ միջոց: «Նուռ» բառը լատիներենից թարգմանվում է որպես «հատիկավոր», ինչը բացատրվում է դրա կառուցվածքով: Նռան հայրենիքը Հյուսիսային Աֆրիկան է և Կենտրոնական Ասիան: Այժմ այն աճեցվում է մերձարևադարձային կլիմա ունեցող բոլոր երկրներում: Կտորների համար ներկերը պատրաստվում են նռան ծաղիկներից, քանի որ դրանք պարունակում են վառ կարմիր գունանյութ: Կեղևն օգտագործվում է տարբեր բուժիչ խառնուրդների համար: Հնում այն կոչվում էր պունիկական, կարթագենյան կամ նռան խնձոր՝ ձևի և գույնի նմանության պատճառով:
Նռան օգտակար հատկությունները
Նռան հատիկները պարունակում են բազմաթիվ վիտամիններ՝ C, B6, B12, R։ Միկրոէլեմենտների կոնցենտրացիան նույնպես մեծ է. կալցիում, մագնեզիում, կալիում, մանգան, ֆոսֆոր, յոդ, երկաթ, նատրիում: Նռան հյութը հագեցած է բուսական թթուներով. կիտրոնի թթու, խնձորի թթու, գինեթթու...Նրանց շնորհիվ այս միրգը խթանում է ախորժակը և օգնում մարսմանը՝ ստամոքսի ցածր թթվայնության դեպքում։ Նուռը օգտակար է սրտանոթային համակարգի համար. ուժեղացնում է արյան անոթները, կարգավորում է արյան ճնշումը, նպաստում արյունաստեղծմանը, հեմոգլոբինի և էրիթրոցիտների ակտիվ սինթեզին: Հետևաբար, նռան հյութը հաճախ նշանակվում է B12 սակավարյունության, ցածր հեմոգլոբինի և ընդհանուր թուլության համար` հիվանդությունից և վիրահատությունից հետո վերականգնման ժամանակահատվածում: Այն օգտակար է բոլոր տարեց մարդկանց համար՝ որպես սրտի և անոթային հիվանդությունների կանխարգելման միջոց:
Կալորիական պարունակությունը՝ 100 գ՝ 70 կկալ,
Սպիտակուցներ՝ 0,7 գ,
Ճարպեր՝ 0,6 գ,
Ածխաջրեր՝ 14,5 գ:
Նռան վնասակար հատկությունները
Նռան հյութը հակացուցված է բարձր թթվայնությամբ պեպտիկ խոցի և գաստրիտի դեպքում: Կարող եք խմել միայն նոսրացված, քանի որ այն շատ թթվային է և կարող է գրգռել լորձաթաղանթները։ Նույն պատճառով հյութ չպետք է տրվի փոքր երեխաներին:
Հյութը խմելուց հետո պետք է ողողել բերանը ջրով, հակառակ դեպքում այն կարող է քայքայել ատամի էմալը: Նուռը կարող է փորկապություն առաջացնել, ուստի դրան հակված մարդիկ պետք է սահմանափակեն նռան օգտագործումը։ Երբեմն բուժիչ խառնուրդ են պատրաստում նռան կեղևից, սակայն այն նույնպես չի կարելի չարաշահել:
Նռան օգտագործումը բժշկության մեջ
Բժշկության մեջ օգտագործվում են բույսի գրեթե բոլոր մասերը՝ կեղև, ծաղիկներ, թաղանթ, սերմեր: Դրանցով պատրաստում են տարատեսակ պատրաստուկներ, թուրմեր և վերամշակումներ են իրականացնում՝ սակավարյունության, լուծի, մաշկի և լորձաթաղանթների բորբոքային հիվանդությունների բուժման համար:
Սպիտակ կամուրջները, որոնք գտնվում են պտղի ներսում, չորացվում են և ավելացվում տաք բուսական թուրմերին: Այն օգնում է հավասարակշռելու նյարդային համակարգը և ազատվելու անքնությունից: Հատիկներից ստացվում են նյութեր, որոնք ունեն հակաբորբոքային հատկություններ, ինչպես նաև խթանում են աղիքային պարբերականությունը: Բացի այդ, նռան յուղը ստացվում է սերմերից, որը հարուստ է F և E վիտամիններով: Նրանք նպաստում են երիտասարդացմանը և կանխարգելիչ միջոց են քաղցկեղի դեմ: Նռան հյութը արդյունավետ կանխարգելիչ միջոց է լնդախտի դեմ, քանի որ այն պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C: Նռան հատիկները խորհուրդ է տրվում ներառել հիպերտոնիկ հիվանդների սննդակարգում, քանի որ այն օգնում է իջեցնելու արյան ճնշումը: Ընդհանուր առմամբ, այս պտուղը դրական ազդեցություն ունի սրտի և արյան անոթների, ինչպես նաև արյան ձևավորման վրա: Նռան հյութը կարող է օգնել փորլուծության դեպքում։
Նույն նպատակով օգտագործվում է կեղևի եփուկը: Նուռն ունի ցածր կալորիականություն, ուստի կարող է օգտագործվել նաև դիետիկ սնուցման համար: Այնուամենայնիվ, հարկ է հիշել, որ այն խթանում է ախորժակը, և ազդեցությունը կարող է հակառակ լինել: Նռան հյութը պարունակում է բազմաթիվ ամինաթթուներ: Նրանց կեսը հանդիպում է միայն հատիկների մեջ: Հետևաբար, նուռն անփոխարինելի է բուսակերների սննդակարգում:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
