Օրվա ընթացքում քանի անգամ պետք է ուտել
Սնունդ
11268
Օրվա ընթացքում քանի անգամ պետք է ուտել
Դիետա
Նախաճաշը՝ առավոտյան 7։00-8։00-ին
Ճաշը՝ 13:00-14:00-ին
ընթրիքը՝ 19:00-20:00-ին
Այս դիետան մեզ ծանոթ է դեռ մանկուց, բայց դա կենսաբանական առումով անհրաժեշտություն չէ, ինչպես կարելի է մտածել՝ դիտարկելով դրա լայն կիրառումը:
Մարդիկ միշտ չէ, որ օրական երեք անգամ են սնվում: Այս ռեժիմը ձևավորվել է մշակույթի, ավելի ճիշտ՝ ութժամյա աշխատանքային օրվա ազդեցությամբ։ Եկեք տեսնենք, թե օրական երեքանգամյա սնունդը, բացի հարմարությունից, արդյո՞ք ունի որևէ այլ առավելություն:
Ընթերցեք նաև՝ https://sotskiy.am/hy/article/2507
Օրական երեքանգամյա սնման առավելությունները
Շատ սննդաբաններ պնդում են, որ ավելի հաճախակի սնվելը կարող է օգնել ավելի լավ վերահսկելու քաշը, քան սովորական երեքանգամյա սնման ռեժիմը, բայց որոշ ուսումնասիրություններ դա հերքում են:
Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ օրական երեք անգամ սնվելը ավելի վատ չէ վեցանգամյայից, երբ անհրաժեշտ է նիհարել: Ութ շաբաթվա ընթացքում մասնակիցների երկու խումբ պահում էին ցածր կալորիականությամբ դիետա, բայց մի խումբը ուտում էր օրական երեք անգամ, իսկ մյուսը՝ վեց: Արդյունքում, երկու խմբերի մասնակիցները նիհարել են, և գիտնականները էական տարբերություններ չեն նկատել:
Ո՞ւմ է հարմար օրական երեք անգամ սնվելը
Օրական երեքանգամյա սննդակարգը կհամապատասխանի ձեզ, եթե.
- •աշխատում եք 8։00-ից մինչև 17:00 և թեթև սնվելու հնարավորություն չունեք սնվելու ժամերի միջակայքում
- չեք ցանկանում լրացուցիչ ժամանակ հատկացնել սնունդ պատրաստելուն
- սովոր եք այս տեսակի սննդակարգին, չունեք ավելորդ քաշ և մարսողական խնդիրներ
- օրվա կեսին քաղց չեք զգում
Եթե դուք պայքարում եք ավելորդ քաշի դեմ, տառապում եք քաղցից և չափից շատ եք ուտում, ապա պետք է փորձեք այլ սննդային ռեժիմներ
Կոտորակային սնուցում՝ քաղցը վերահսկելու համար
Դիետա
Կոտորակային սննդակարգի էությունն է՝ ձեր ամենօրյա կալորիաների ընդունումը բաժանել շատ փոքր չափաբաժինների: Իսկ թե որքան՝ կախված է ձեր հնարավորություններից և ցանկություններից: Սովորաբար, դրանք վեցն են. երեք հիմնական և երեք նախուտեստ:
Եթե ձեր կալորիաների քանակը 1500 կկալ է, ապա երեք 500 կկալ կերակուրի փոխարեն դուք միանգամից ուտում եք ոչ ավելի, քան 250 կկալ: Սա, օրինակ, մեկ սենդվիչ է կամ մի բաժակ կեֆիր և խնձոր:
Կոտորակային սննդակարգի առավելությունները
Այս մեթոդի առավելություններն են օրվա ընթացքում քաղց չզգալը, ինչի շնորհիվ ավելի քիչ սնունդ եք սպառում, նույնիսկ եթե կալորիաներ չեք հաշվում և սննդի մեջ չեք սահմանափակվում:
Ո՞ւմ է կարելի փորձել կոտորակային սննդակարգը
Անցեք կոտորակային սնուցման, եթե.
- ունեք ավելորդ քաշ և դրանից ազատվելու ուղիներ եք փնտրում
- օրվա ընթացքում սնվելու հնարավորություն ունեք
- ցերեկը հաճախ քաղցած եք, իսկ երեկոյան` չափազանց շատ եք ուզում ուտել
- ցանկանում եք իջեցնել ձեր խոլեստերինի և ինսուլինի բարձր մակարդակը:
Կարճաժամկետ քաղցած մնալը՝ սրտի և ուղեղի առողջության համար
Դիետա
Կարճաժամկետ քաղցած մնալը դիետա է, որով դուք սպառում եք միայն ջուր 16-18 ժամվա ընթացքում, իսկ մնացած ժամանակ ուտում եք այնքան, որքան ցանկանում եք, բայց առանց ավելորդ ուտելու և վնասակար սննդի: Կա նաև մեկ այլ սխեմա. շաբաթական հինգ օր կանոնավոր սնունդ և շաբաթը երկու անգամ 24 ժամ քաղցած մնալը:
Կարճաժամկետ քաղցած մնալու առավելությունները
Բավականին շատ ուսումնասիրություններ կան, որոնք ապացուցում են քաղցած մնալու օգուտները, բայց դրանց մեծ մասն արվել է կենդանիների օրինակով:
Օրինակ՝ փորձը մկների մոտ ապացուցեց կարճաժամկետ քաղցած մնալու օգուտները սրտանոթային համակարգի համար: Բացի այդ, տեղի է ունեցել ինսուլինի, լեպտինի և խոլեստերինի մակարդակի նվազում, ինչպես նաև տեստոստերոնի մակարդակի բարձրացում:
Ո՞ւմ է խորհուրդ տրվում կարճաժամկետ քաղցած մնալ
Դուք պետք է փորձեք կարճաժամկետ քաղցած մնալ, եթե՝
- չեք կարող նիհարել և ցանկանում եք ինչ-որ նոր բան փորձել
- առավոտյան քաղց չեք զգում (օրինակ, եթե 16 ժամվա ընթացքում ողջ օրը քաղցած եք մնում և երեկոյան 20:00-ին սնվում եք, հաջորդ անգամ կարող եք սնվել միայն կեսօրին՝ 12-ին)
- չեք ցանկանում շատ ժամանակ հատկացնել սնունդ պատրաստելուն: