ր, քանի որ շատ օգտակար սննդամթերքներ բացառված են սննդակարգից։
Արագ քաշի կորուստ
• Հիմնական բացասական կողմը արագ քաշի կորուստն է, որն ըստ բրիտանացի սննդային փորձագետների՝ կարող է վնաս հասցնել առողջությանը
• Նախնական փուլում քաշի կորուստը տեղի է ունենում ջրազրկման պատճառով
• Դիետան հավասարակշռված չէ, այնպես որ հարկավոր է լրացուցիչ վիտամիններ ստանալ
• Անհրաժեշտ է հիշել ջրի ամենօրյա ցուցանիշի և վարսակի պարտադիր օգտագործման մասին` մանրաթելերի նվազագույն քանակն ապահովելու համար
• Հիվանդությունների զարգացում
Վիտամինների բացակայության և օգտակար տարրեր չստանալու պատճառով դիետան կարող է հրահրել՝
• Օստեոպորոզ
• Մարսողական համակարգի հետ կապված խնդիրներ
• Սրտանոթային հիվանդություններ
• Հորմոնալ խախտումներ
• Նյարդային համակարգի խանգարումներ
Սննդակարգի փոփոխման ժամանակ հնարավոր է ցավոտ վիճակ, որը բնորոշ է մեծ քանակությամբ սպիտակուց ունեցող դիետաների նախնական փուլին: Վատ ինքնազգացողության պատճառը նյութափոխանակության փոփոխությունն է, քանի որ մարմինը վերակառուցվում է՝ ճարպերից և սպիտակուցներից էներգիա ստանալու համար: Մի քանի օրվա ընթացքում զգացվում է հոգնածություն, քաղց և ծարավ, ինչպես նաև ուշադրության, քնի, տրամադրության փոփոխություններ, գլխացավ, մարսողական համակարգի խանգարումներ և տախիկարդիայի հետ կապված խնդիրներ:
Ըստ գիտնականների՝ այս սննդի ռեժիմից հրաժարումը հետագայում կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների: Եվ քանի որ դիետան սահմանափակ է, ժամանակի ընթացքում մարդկանց մեծամասնությունը դադարում է ուտել ըստ պլանի, այն դառնում է ձանձրալի և անհարմար։
Փաստերը Դյուկանի դիետայի մասին.
Դրական
• Դյուկանի մեթոդն օգնում է նիհարելու
առաջին երկու շաբաթների ընթացքում,
• Ստիպված չեք հաշվել կալորիաները,
• Կարող եք ուտել թույլատրելի մթերքներ՝ առանց սահմանափակումների,
• Մեծ քանակությամբ սպիտակուցներն օգնում են հաղթահարելու քաղցի զգացողությունը և ավելի քիչ ուտելու,
• Դիետան թույլ է տալիս զբաղվել պարտադիր ֆիզիկական գործունեությամբ,
Բացասական
• Քաշի արագ կորուստը տեղի է ունենում մարմնի ջրազրկման պատճառով,
• Մթերքների ցանկը սահմանափակ է, ուստի օրգանիզմը չի ստանում անհրաժեշտ սննդանյութեր,
• Սպիտակուցային օրերին սննդակարգում բանջարեղեն չկա, ածխաջրերի քանակը սահմանափակ է,
• Սննդակարգում առկա մանրաթելերի քանակը ամենօրյա նորմայից ցածր է` անհրաժեշտ 25-38 գ-ի փոխարեն՝ 5 գ,
• Գիտական հաստատումներ չկան, որ նման դիետան հանգեցնում է կայուն քաշի կորստի,
• Չկան տվյալներ, որ դիետան ապագայում չի անդրադառնա առողջության վրա։
Աղբյուրը