Ստամոքսի քաղցկեղ

Ստամոքսի քաղցկեղ


Ընթացակարգի ժամանակ ստամոքսի մեջ մտցվում է հատուկ սարք, որի միջոցով բժիշկն ուսումնասիրում է ստամոքսի բոլոր հատվածները, ինչպես նաև 12-մատնյա աղին։


Բժիշկը հետազոտության համար կարող է վերցնել ստամոքսահյութ կամ լորձաթաղանթի հյուսվածքից նմուշ: Ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման ռիսկային գոտում գտնվող անձանց խորհուրդ է տրվում հետազոտվելու տարին մեկ-երկու անգամ:
Ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման կանխարգելման նպատակով պետք է հետևել հիգիենայի ընդհանուր կանոններին և հնարավորության դեպքում բացառել սթրեսային իրավիճակները, որոնք կարող են հանգեցնել ստամոքս-աղիքային խոցի: Անհրաժեշտ է նվազեցնել շրջակա միջավայրի վնասակար գործոնների ազդեցությունը: Անհրաժեշտ է ուժեղացնել դիմադրողականությունը, ուստի օգտակար է ֆիզիկական ակտիվությունը, ամենօրյա զբոսանքները և այլն…


Օնկոպրոֆիլակտիկ դիետա


Ստամոքսի քաղցկեղը կանխելու համար պետք է դիտարկել հատուկ դիետա: Դիետան պետք է ներառի մրգեր, բանջարեղեն, խոտաբույսեր և արմատներ: Թարմ մրգերի և բանջարեղենի մեջ կան հակաքաղցկեղային տարրեր, որոնք ոչ միայն կարող են պաշտպանել ստամոքսը ուռուցքների զարգացումից, այլև հիվանդության վրա ազդել որպես քիմիական դեղեր (թունավորության բացակայության դեպքում):


Քաղցկեղի զարգացման վտանգը կնվազի, եթե ամեն օր սպառեք 200 - 250 մլ կաթ: Ստամոքսի չարորակ նորագոյացությունների կանխարգելման լավ միջոց է լոլիկը, ուստի խորհուրդ է տրվում ամեն օր ուտել երկու-երեք հասուն, կարմիր լոլիկ: Դրանք պարունակում են հակաօքսիդիչներ, որոնք կարող են խթանել դիմադրողականությունը:
Հզոր հակաօքսիդիչ, որը կանխում է քաղցկեղի առաջացումը, վիտամին E-ն է։ Այն առկա է բուսական յուղի և ընկուզեղենի մեջ: Ստամոքսի քաղցկեղը կանխելու համար հարկավոր է ամեն օր 150 գ ընկույզ ուտել կամ օգտագործել առնվազն 2-3 ճաշի գդալ ցանկացած բուսական յուղ:


Սննդակարգը պետք է ներառի օրական 50 գ նեխուրի արմատներ, ծովաբողկ, բողկ: Դրանք պարունակում են ինդոլ և իզոտիոցինատ, որոնք հզոր նյութեր են:
Որպես ստամոքսի քաղցկեղի կանխարգելում՝ հարկավոր է ուտել օրական մեկ սոխ։ Սոխը պարունակում է կվերցետին, որը կանխում է քաղցկեղի բջիջների ձևավորումը: Դիետայի մեջ պետք է ներառվեն ձկների (սաղմոն, թունա, սարդին, ծովատառեխ) ճարպային տեսակները, քանի որ դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ օմեգա -3 - ճարպաթթուներ, որոնք բարձրացնում են դիմադրողականությունը: Կանաչ թեյը ստամոքսի քաղցկեղի կանխարգելման հիանալի միջոց է: Այս ըմպելիքը պետք է օգտագործել ամեն օր:


Ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման կանխարգելումը նախատեսում է գործողություններ, որոնք ուղղված են ստամոքս-աղիքային տրակտի քրոնիկ հիվանդությունների կանխարգելմանը: Ամբողջ կյանքի ընթացքում պետք է հետևել սանիտարական ռեժիմի ընդհանուր կանոններին, պատշաճ սնվել, հնարավորության դեպքում բացառել սթրեսները, որոնք կարող են առաջացնել ստամոքսի խոց։


Չարորակ գոյացությունների առաջացումը բացառելու համար նախ հարկավոր է կանխարգելել այնպիսի հիվանդություններ, ինչպիսիք են՝ անեմիան, ստամոքսի և 12-մատնյա աղիքի խոցերը։
Հարկավոր է նաև նվազեցնել վնասակար գործոնների ազդեցությունը, ինչպիսիք են՝ ավտոմոբիլային արտանետվող գազերը, արդյունաբերական թափոնները:


Նիտրատները, նիտրիտները, որոնք հիմնականում առկա են լինում ջերմոցային բանջարեղենում (լոլիկ, վարունգ) և ապխտած մսի մեջ պետք է սահմանափակվեն սննդակարգում, քանի որ այդ մթերքները վտանգավոր են օրգանիզմի համար քաղցկեղածին ազդեցության պատճառով:
Օգտագործեք թարմ միրգ ու բանջարեղեն՝ հարուստ վիտամիններով, մակրո և միկրո տարրերով։
Թարմ բանջարեղենն ու մրգերը նույնպես հակաօքսիդիչների լավ աղբյուր են, որոնք արդյունավետ են քաղցկեղի բջիջների դեմ պայքարում:

Մի մոռացեք ամենօրյա երեկոյան զբոսանքների և ֆիզիկական ակտիվության մասին․ այս ամենը կամրապնդի դիմադրողականությունը, կբարձրացնի կենսունակությունը և լրացուցիչ էներգիա կհաղորդի:
Ստամոքսի քաղցկեղը ամենավտանգավոր տեսակներից մեկն է: Հաճախ այն հայտնաբերվում է միայն հետագա փուլերում և ունի մահացության բարձր ցուցանիշ: Հետևաբար, ստամոքսի քաղցկեղի կանխարգելումը շատ տեղին է:


Ստամոքսի քաղցկեղի զարգացման ռիսկի գործոնները
• ցածր կենսամակարդակ,
• վատ սնուցում,
• նիտրատների, աղի, պահածոների և ալկոհոլի չարաշահում,
• անբավարար սպիտակուցային սպառում՝ բանջարեղեն, մրգեր, վիտամիններ,
• պոլիպներ, ստամոքսի խոց, ստամոքսահյութի ցածր թթվայնություն,
• հելիկոբակտեր,
• շատ հազվադեպ՝ բնածին գենետիկական խանգարումներ (ընտանիքի անդամների մոտ ստամոքսի քաղցկեղ):

 

 Աղբյուրը
 
Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին, Յութուբյան ալիքին
 

Ի՞նչ անել, եթե առանց որևէ պատճառի կապտուկներ են առաջանում

Ի՞նչ անել, եթե առանց որևէ պատճառի կապտուկներ են առաջանում

Կապտուկը անոթների վնասվածքի պատճառով մաշկի վրա առաջացած արյունազեղումն է

Կարո՞ղ է արդյոք պայթել միզապարկը, եթե երկար ժամանակ զսպեք ձեզ ու չմիզեք

Կարո՞ղ է արդյոք պայթել միզապարկը, եթե երկար ժամանակ զսպեք ձեզ ու չմիզեք

Միզապարկն ունի առաձգական պատեր, որոնք որոշակի արտաքին ազդեցությամբ իսկապես կարող են պայթել, սակայն ոչ մեզի մեծ ծավալի պատճառով

Ե՞րբ է անհրաժեշտ այցելել ուրոլոգի, ինչպե՞ս խուսափել շագանակագեղձի ադենոմայի առաջացումից

Ե՞րբ է անհրաժեշտ այցելել ուրոլոգի, ինչպե՞ս խուսափել շագանակագեղձի ադենոմայի առաջացումից

Տղամարդն ուրոլոգիական առաջին զննումն անցնում է կյանքի առաջին ամիսներին, երբ մանկաբույժը զննում է իրականացնում՝ ամորձապարկի զարգացման պաթոլոգիաները բացառելու նպատակով։

Պոլիօրգանային անբավարարություն

Պոլիօրգանային անբավարարություն

Պոլիօրգանային անբավարարությունը մի քանի օրգանների գործունեության խախտման հետևանքն է: Տվյալ ձախողումները կարող են առաջանալ միաժամանակ կամ հաջորդաբար: