Արևածաղկի չռաֆինացված ձեթ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Արևածաղկի ձեթը մեր երկրում ամենատարածված բուսական ձեթն է։ Մարդկանց մեծամասնությունը գնում է ռաֆինացված ձեթը, որը հնարավոր է օգտագործել որևէ բան տապակելու, ինչպես նաև աղցաններին ավելացնելու համար։
Այն բազմաթիվ առավելություններ ունի (ավելի երկար է պահպանվում, չունի հոտ, նրանով հնարավոր է տապակել), սակայն օգտակար հատկություններով չի փայլում։ Այդ առումով չռաֆինացված ձեթն ավելի օգտակար է և չի զիջում այլ տեսակի բարձրորակ ձեթերին (ձիթապտղի, սոյայի, եգիպտացորենի և այլն), իսկ որոշ հատկություններով անգամ գերազանցում է դրանց։
Արևածաղկի չռաֆինացված ձեթը հարուստ է հագեցած և չհագեցած ճարպաթթուներով, պարունակում է վիտամին А, Е, D, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, իսկ վիտամին E-ի պարունակությամբ գերազանցում է ձիթապտղի ձեթին։
Կալորիականությունը
100 գրամ ձեթի կալորիականությունը 900 կկալ է։
Օգտակար հատկությունները
Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը, ամրացնում էանոթների պատերը, կանխում է աթերոսկլերոզը, թրոմբոզը, ինֆարկտը և սրտանոթային համակարգի այլ հիվանդություններ։
Լավ է ազդում գլխուղեղի վրա, լավացնում է հիշողությունը։
Կարգավորում է ստամոքսաղիքային տրակտի աշխատանքը, օգնում վերացնել փորկապությունը, օգտակար է գաստրիտի և խոցային հիվանդության դեպքում։
Խորհուրդ է տրվում օգտագործել արթրիտի և ռևմատիզմի դեպքում։
Դրական ազդեցություն է թողնում էնդոկրին և միզասեռական համակարգի վրա։
Չնայած բարձր կալորիականությանը՝ այն ցուցված է ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։
Լավացնում է մաշկի և մազերի որակը։
Խորհուրդ է տրվում ներառել երեխաների սննդակարգում։
Շարունակաբար օգտագործելու դեպքում կանխում է օրգանիզմի վաղաժամ ծերացումը։
Հակացուցումները
Արևածաղկի չռաֆինացված ձեթը բուսական այլ ձեթերի պես կարելի է օգտագործել օրական առավելագույնը քսան գրամ, բայց պարբերաբար։ Չարաշահումը կարող է ներքին օրգանների աշխատանքի խանգարումների հասցնել։ Բուժման նպատակով օգտագործելուց առաջ հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ։