Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը

Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը 
Որոշակի նյութերի, մթերքների և ալկոհոլի համադրումը կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների և նույնիսկ մահվան: 
1. Դեղամիջոցներ 
Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս դեղերի և էթիլային ալկոհոլի փոխազդեցությունը՝ միասին օգտագործելու դեպքում: Ալկոհոլը վտանգավոր է օգտագործել ցանկացած դեղամիջոցի հետ, քանի որ փոխվում է դրա ազդեցությունը: Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում կարելի է կանխատեսել անբարենպաստ ազդեցությունը: 
Հակաբակտերիալ դեղեր 
Ալկոհոլը հակաբիոտիկների հետ խառնելու արգելքը վաղուց դարձել է աքսիոմա, որը կարծես ապացույց չի պահանջում: Այս կանոնը վերաբերում է բոլոր նյութերին, որոնք օգտագործվում են մարդու տարբեր հյուսվածքներում և ներքին օրգաններում հայտնաբերված միկրոօրգանիզմների և մակաբույծների դեմ պայքարելու համար: Դրանք ներառում են հակաբիոտիկներ, սուլֆոնամիդներ, նիտրոֆուրանի ածանցյալներ, մետրոնիդազոլ, հակատուբերկուլյոզային դեղեր: 
Ալկոհոլային դեհիդրոգենազ ֆերմենտը պատասխանատու է մարմնում ալկոհոլի վերամշակման համար: Նիտրոֆուրանի խմբի պատրաստուկները (ֆուրազոլիդոն, նիտրոֆուրանտոին, ֆուրադոնին, ֆուրացիլին, ֆուրագին, նիֆուրոքսազիդ) և մետրոնիդազոլը արգելափակում են դրա արտադրությունը, ացետալդեհիդը կուտակվում է մարմնում՝ միջանկյալ օքսիդացման արդյունք: Սա հանգեցնում է դիսուլֆիրամ-էթանոլի ռեակցիայի, որն արտահայտվում է որպես խիստ զարթխում (похмелье): 
Սեֆալոսպորիններ 
Սեֆալոսպորինի խմբի հակաբիոտիկները (cefazolin, cephalexin, ceftolosan) խանգարում են ալկոհոլի օքսիդացմանը, երկարացնում թունավորման վիճակը և ալկոհոլի թունավոր ազդեցությունները: 
Հակատուբերկուլյոզային դեղեր 
Ալկոհոլի  օգտագործմամբ դեղամիջոցների վնասակար ազդեցությունը լյարդի վրա մեծանում է: 
Ցավազրկողներ 
Ասպիրինի, ամիդոպիրինի, անալգինի, բուտադիոնի և այս խմբի  այլ դեղամիջոցների ընդունումը  ալկոհոլային խմիչքների հետ կարող է հանգեցնել դեղերի անհանդուրժողականության: Ալկոհոլի համադրությունը պարացետամոլի և նմանատիպ հակաբորբոքային դեղերի հետ  լյարդին լուրջ վնաս է հասցնում: 
Նիտրոգլիցերինի, վալիդոլի, սուստակի, էրինիտի, նիտրոզորբիդի, վերապամիլի և ալկոհոլի համակցված օգտագործումը հանգեցնում է արյան ճնշման կտրուկ անկման, զուգորդվում է գլխապտույտով և սրտխառնոցով: 
Հանգստացնող և քնաբեր միջոցներ 
Ալկոհոլը ուժեղացնում է դեղերի ազդեցությունը, քանի որ ինչպես ալկոհոլը, այնպես էլ պատրաստուկները խանգարում են կենտրոնական նյարդային համակարգին: Սա կարող է հանգեցնել ուղեղի շնչառական կենտրոնի վնասման և շնչառության դադարեցման, սրտի կանգի և մահվան: 
Ինսուլին 
Ալկոհոլը իջեցնում է արյան գլյուկոզան, ինչը կարող է հանգեցնել հիպոգլիկեմիկ հարձակման և կոմայի` ինսուլինի հետ ընդունելիս, որն ունի նույն ազդեցությունը: Միևնույն ժամանակ, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ շաքարախտով տառապող մարդիկ, որոնք թերսնված են, հիմնականում ռիսկային խմբում են: 
Հակակոուլանտներ 
Ալկոհոլը` արյան մակարդումը կանխող նյութերի հետ միասին` ֆենիլին, ասպիրին, կարող է առաջացնել ընդհանուր կամ ներքին արյունահոսություն, ինչն էլ կարող է հանգեցնել մահվան։ 
2. Էներգետիկ 
Կաֆեինը և այլ տոնիկ նյութերը խթանող ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, իսկ ալկոհոլը՝ ճնշող: Միասին վերցրած՝ այս խառնուրդը քողարկում է թունավորման իրական աստիճանը, ուստի մարդը օգտագործում է չափից դուրս շատ ալկոհոլ, ինչը մեծացնում է լյարդի և այլ օրգանների բեռը: 
Ալկոհոլի և էներգետիկ կոկտեյլի կողմնակի ազդեցություններից են՝ արյան ճնշման բարձրացումը, գլխուղեղի անոթների ջղաձգումները, ցնցումները, ինսուլտն ու սրտի կաթվածը: 
3. Մարինադներ 
Թթու վարունգը և լոլիկը այնքան ալկոհոլային նախուտեստ չեն, որքան ընդունված է հավատալ: Քացախը դանդաղեցնում է օրգանիզմում ալկոհոլի տարրալուծումը, ինչը մեծացնում է էթանոլի թունավոր ազդեցությունները լյարդի և երիկամների վրա: Ալկոհոլային խմիչքների ուշացած վերամշակման արդյունքում ջրազրկումը լրացուցիչ հարված է հասցնում այդ օրգաններին: 
4. Աղանդեր և քաղցրավենիք 
Սա վերաբերում է ոչ միայն տորթերին, խմորեղենին, քաղցրավենիքին, այլ նաև մրգերին և հատապտուղներին` պարզ շաքարի մեծ պարունակությամբ: 
Ալկոհոլը գրեթե զրոյական սննդային արժեք ունի և բարձր էներգիա, ուստի օրգանիզմն այն անմիջապես քայքայում է: Շաքարը վերամշակման համար մրցում է ալկոհոլի հետ, ուստի ալկոհոլի մասնատումը դանդաղեցնում է, և օրգանիզմի վրա դրա թունավոր ազդեցությունների ժամանակը մեծանում է: 
Սա կարող է հանգեցնել թունավորման։
 
Աղբյուրը
Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: