Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը
Այլ նյութեր
5337
Ինչի հետ պետք չէ խառնել ալկոհոլը
Որոշակի նյութերի, մթերքների և ալկոհոլի համադրումը կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների և նույնիսկ մահվան:
1. Դեղամիջոցներ
Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս դեղերի և էթիլային ալկոհոլի փոխազդեցությունը՝ միասին օգտագործելու դեպքում: Ալկոհոլը վտանգավոր է օգտագործել ցանկացած դեղամիջոցի հետ, քանի որ փոխվում է դրա ազդեցությունը: Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում կարելի է կանխատեսել անբարենպաստ ազդեցությունը:
Հակաբակտերիալ դեղեր
Ալկոհոլը հակաբիոտիկների հետ խառնելու արգելքը վաղուց դարձել է աքսիոմա, որը կարծես ապացույց չի պահանջում: Այս կանոնը վերաբերում է բոլոր նյութերին, որոնք օգտագործվում են մարդու տարբեր հյուսվածքներում և ներքին օրգաններում հայտնաբերված միկրոօրգանիզմների և մակաբույծների դեմ պայքարելու համար: Դրանք ներառում են հակաբիոտիկներ, սուլֆոնամիդներ, նիտրոֆուրանի ածանցյալներ, մետրոնիդազոլ, հակատուբերկուլյոզային դեղեր:
Ալկոհոլային դեհիդրոգենազ ֆերմենտը պատասխանատու է մարմնում ալկոհոլի վերամշակման համար: Նիտրոֆուրանի խմբի պատրաստուկները (ֆուրազոլիդոն, նիտրոֆուրանտոին, ֆուրադոնին, ֆուրացիլին, ֆուրագին, նիֆուրոքսազիդ) և մետրոնիդազոլը արգելափակում են դրա արտադրությունը, ացետալդեհիդը կուտակվում է մարմնում՝ միջանկյալ օքսիդացման արդյունք: Սա հանգեցնում է դիսուլֆիրամ-էթանոլի ռեակցիայի, որն արտահայտվում է որպես խիստ զարթխում (похмелье):
Սեֆալոսպորիններ
Սեֆալոսպորինի խմբի հակաբիոտիկները (cefazolin, cephalexin, ceftolosan) խանգարում են ալկոհոլի օքսիդացմանը, երկարացնում թունավորման վիճակը և ալկոհոլի թունավոր ազդեցությունները:
Հակատուբերկուլյոզային դեղեր
Ալկոհոլի օգտագործմամբ դեղամիջոցների վնասակար ազդեցությունը լյարդի վրա մեծանում է:
Ցավազրկողներ
Ասպիրինի, ամիդոպիրինի, անալգինի, բուտադիոնի և այս խմբի այլ դեղամիջոցների ընդունումը ալկոհոլային խմիչքների հետ կարող է հանգեցնել դեղերի անհանդուրժողականության: Ալկոհոլի համադրությունը պարացետամոլի և նմանատիպ հակաբորբոքային դեղերի հետ լյարդին լուրջ վնաս է հասցնում:
Նիտրոգլիցերինի, վալիդոլի, սուստակի, էրինիտի, նիտրոզորբիդի, վերապամիլի և ալկոհոլի համակցված օգտագործումը հանգեցնում է արյան ճնշման կտրուկ անկման, զուգորդվում է գլխապտույտով և սրտխառնոցով:
Հանգստացնող և քնաբեր միջոցներ
Ալկոհոլը ուժեղացնում է դեղերի ազդեցությունը, քանի որ ինչպես ալկոհոլը, այնպես էլ պատրաստուկները խանգարում են կենտրոնական նյարդային համակարգին: Սա կարող է հանգեցնել ուղեղի շնչառական կենտրոնի վնասման և շնչառության դադարեցման, սրտի կանգի և մահվան:
Ինսուլին
Ալկոհոլը իջեցնում է արյան գլյուկոզան, ինչը կարող է հանգեցնել հիպոգլիկեմիկ հարձակման և կոմայի` ինսուլինի հետ ընդունելիս, որն ունի նույն ազդեցությունը: Միևնույն ժամանակ, ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ շաքարախտով տառապող մարդիկ, որոնք թերսնված են, հիմնականում ռիսկային խմբում են:
Հակակոուլանտներ
Ալկոհոլը` արյան մակարդումը կանխող նյութերի հետ միասին` ֆենիլին, ասպիրին, կարող է առաջացնել ընդհանուր կամ ներքին արյունահոսություն, ինչն էլ կարող է հանգեցնել մահվան։
2. Էներգետիկ
Կաֆեինը և այլ տոնիկ նյութերը խթանող ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, իսկ ալկոհոլը՝ ճնշող: Միասին վերցրած՝ այս խառնուրդը քողարկում է թունավորման իրական աստիճանը, ուստի մարդը օգտագործում է չափից դուրս շատ ալկոհոլ, ինչը մեծացնում է լյարդի և այլ օրգանների բեռը:
Ալկոհոլի և էներգետիկ կոկտեյլի կողմնակի ազդեցություններից են՝ արյան ճնշման բարձրացումը, գլխուղեղի անոթների ջղաձգումները, ցնցումները, ինսուլտն ու սրտի կաթվածը:
3. Մարինադներ
Թթու վարունգը և լոլիկը այնքան ալկոհոլային նախուտեստ չեն, որքան ընդունված է հավատալ: Քացախը դանդաղեցնում է օրգանիզմում ալկոհոլի տարրալուծումը, ինչը մեծացնում է էթանոլի թունավոր ազդեցությունները լյարդի և երիկամների վրա: Ալկոհոլային խմիչքների ուշացած վերամշակման արդյունքում ջրազրկումը լրացուցիչ հարված է հասցնում այդ օրգաններին:
4. Աղանդեր և քաղցրավենիք
Սա վերաբերում է ոչ միայն տորթերին, խմորեղենին, քաղցրավենիքին, այլ նաև մրգերին և հատապտուղներին` պարզ շաքարի մեծ պարունակությամբ:
Ալկոհոլը գրեթե զրոյական սննդային արժեք ունի և բարձր էներգիա, ուստի օրգանիզմն այն անմիջապես քայքայում է: Շաքարը վերամշակման համար մրցում է ալկոհոլի հետ, ուստի ալկոհոլի մասնատումը դանդաղեցնում է, և օրգանիզմի վրա դրա թունավոր ազդեցությունների ժամանակը մեծանում է:
Սա կարող է հանգեցնել թունավորման։