Սուրճ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Սուրճը պարունակում է 1200-ից ավել քիմիական միացություն, որոնցից 800-ը պատասխանատու է բույրի և համի համար։ Այն օժտված է օգտակար բազմաթիվ հատկություններով։ Պարունակում է ամինաթթուներ, վիտամիններ՝ РР, В1, В2, ինչպես նաև մակրոտարրեր՝ կալցիում, մագնիում, նատրիում, կալիում, ֆոսֆոր, երկաթ և այլն։
Օժտված է միզամուղ ուժեղ հատկությամբ, ուստի հարկավոր է նաև անհրաժեշտ քանակությամբ ջուր խմել օրգանիզմում ջրային հավասարակշռությունը պահպանելու համար։ Սուրճը տոնուսավորող, առույգացնող ըմպելիք է, լավացնում է հիշողությունն ու օգնում է կենտրոնանալ։
Նրանում պարունակվող կոֆեինն օգնում է մեղմել գլխացավն ու կարգավորել զարկերակային ցածր ճնշումը։ Սուրճի հաճախակի օգտագործումն օգնում է նվազեցնել շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգը և բարձրացնել ինսուլինի հանդեպ զգայունակությունն այդ հիվանդությունն արդեն իսկ ունեցողների դեպքում։
Նրանում պարունակվող մի շարք նյութեր վերականգնող ազդեցություն են թողնում լյարդի բջիջների վրա և կանխում ցիրոզի զարգացումը։ Օգտագործվում է նաև կոսմետոլոգիայում՝ սկրաբներ պատրաստելու համար։ Այն լավացնում է մաշկում արյան շրջանառությունը, թարմացնում է այն, տոնուսավորում և կարգավորում փխանակային պրոցեսները։
Վնասակար հատկությունները
Սուրճն ունի նաև հակացուցումներ։ Էսպրեսոյի կամ սուրճի վրա եռացրած ջուր լցնելու մեթոդով սարքված լինելու դեպքում սուրճն արյան մեջ բարձրացնում է խոլեստերինի մակարդակը, ինչը կարող է հանգեցնել սրտանոթային հվանդությունների։
Օրական 4-6 բաժակ սուրճ խմելու դեպքում կալցիումը հեռանում է ոսկորներից՝ հանգեցնելով դրանց թուլացման։ Չարաշահելու դեպքում նաև անքնություն, տախիկարդիա և զարկերակային ճնշման բարձրացում կարող է դիտվել։
Հղիության ընթացքում հարկավոր է չգերազանցել օրական մեկ բաժակի չափը, քանի որ երեխայի օրգանիզմից կոֆեինը դանդաղ է հեռանում, ինչը կարող է նպաստել կմախքի և ոսկրային հյուսվածքի զարգացման խանգարման։