Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Բարձրացնում ենք իմունիտետը, որպեսզի պաշտպանվենք վարակներից

Սթրեսը, քրոնիկ հոգնածությունը, առողջարար սննդի ու առհասարակ օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդանյութերի պակասը դառնում են իմունիտետի անկման հիմնական պատճառ, ինչն էլ իր հերթին նպաստում է հարբուխի առաջացմանը, քնկոտությանը, ուժի պակասին, ինչպես նաև հերպեսի առաջացմանը։ Սննդակարգի վերանայումը կօգնի կարճ ժամանակահատվածում զգալի արդյունքի հասնել։ 

Վիտամին С 

Հակավիրուսային այդ վիտամինն արյան սպիտակ տարրերին էներգիա է տալիս, որպեսզի վերջիններս ոչնչացնեն մանրէներն ու վարակները։ Մտապահեք ոսկե կանոնը․ այն պահերին, երբ հեշտ է հիվանդանալը՝ եթե շատ եք հոգնել, շփվել եք հիվանդ մարդու հետ կամ զգում եք, որ ուր որ է հիվանդանալու եք, որքան հնարավոր է արագ օրգանիզմում բարձրացրեք վիտամին C-ի մակարդակը։

Աղբյուրը։ Վիտամին C-ն խիստ զգայուն է բարձր ջերմաստիճանի հանդեպ և պարունակվում է միայն հում բանջարեղնում ու մրգերում, որոնք ենթարկված չեն ջերմային մշակման։ Հատկապես մեծ է քանակը կիվիի, սև հաղարջի, ելակի, բալի, ցիտրուսային մրգերի, քաղցր և կծու պղպեղի, մաղադանոսի, սպանախի, կաղամբի և բողկի մեջ։ Բացի այդ, վիտամին C-ի քանակը պատշաճ մակարդակում օգնում են պահել՝ կանաչ թեյը, կարմիր գինին, դառը շոկոլադը, ինչպես նաև կարմիր կամ սև գույնի հատապտուղները:

Վիտամին D

Վիտամին D-ն ամրացնում է ոսկորները՝ նպաստելով կալցիումի յուրացմանը։ Այդ պատճառով էլ այն ավանդաբար օգտագործում են երեխաների ռախիտը, մեծ տարիքում՝ օստեոպորոզը կանխելու նպատակով։ Այն կանխում է կրծքագեղձի, շագանակագեղձի և ստամոքսի քաղցկեղի, ինչպես նաև դիաբետի առաջացումը։ Բացի այդ, վիտամինը պատասխանատու է արյան սպիտակ գնդիկների բնականոն աշխատանքի համար։

Աղբյուրը։ Սննդի մեջ քիչ է վիտամին D-ի քանակը։ Այն օրգանիզմում կուտակվում է արևի ճառագայթների ներգործության շնորհիվ։ Բավական է 15 րոպե անցկացնել արևի տակ գոնե օրը երկու անգամ։ Գարնանը և ամռանը դժվար չէ այդ անելը, իսկ այ ձմռանը հարկավոր է դեղատնից վիտամին գնել և խմել։

Մագնեզիում

Մագնեզիումը հանգստացնում է։ Սթրեսային իրավիճակում՝ լինի անակնկալ, վատ լուր, թե հոգնածություն, մենք կենտրոնացնում ենք ուշադրությունն ու էներգիան, որպեսզի լուծում գտնենք։ Արդյունքում օրգանիզմն սպառում է մագնեզիումի պաշարը, որպեսզի վերադարձնի հավասարակշռությունը։ Անհանգստության բացասական հետևանքները նվազեցնելու նպատակով կարևոր է սննդի միջոցով ստանալ այս նյութը։

Աղբյուրը։ Մագնեզիումով հարուստ է առաջին հերթին հանքային ջուրը (մեկ լիտրում մոտ 100մգ), որով հնարավոր է թեյ և ապուրներ պատրաստել։ Պարունակվում է նաև լոբազգիների, հնդկաձավարի, շագանակագույն և վայրի բրնձի, բանջարեղենի, ծովամթերքի, հունական ընկույզի, նշի, պնդուկի և սոյայի մեջ։

Ցինկ 

Ամենակարևոր հանքանյութը վարակների դեպ պայքարելու համար։ Այն անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի երկու հիմնական պաշտպանների՝ հակամարմինների և արյան սպիտակ գնդիկների արտադրման համար։ Օրվա անհրաժեշտ քանակը 15 մգ-ն է։ Հաճախ ցինկի պակաս են ունենում ծեր մարդիկ, ում օրգանիզմում այն վատ է յուրացվում։

Աղբյուրը։ Պարունակվում է կենդանական ճարպում՝ սպիտակ և կարմիր մսի, ձկան, ձվի, ծովամթերքների և խեցգետինների մեջ։ Ցինկը վատ է յուրացվում բուսական սննդի միջից։ Այդ պատճառով էլ բուսակերներին խորհուրդ է տրվում տարին երկու անգամ արյան նմուշ հանձնել օրգանիզմում ցինկի մակարդակն ստուգելու համար։

 

Աղբյուրը

 

 

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: