Առավելագույն չափով յոդ պարունակող 13 սննդամթերք
Սնունդ
31965
Առավելագույն չափով յոդ պարունակող 13 սննդամթերք
Ինչո՞ւ է անհրաժեշտ յոդը
Յոդը շատ կարևոր է օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար: Այնուամենայնիվ, օրգանիզմը չի կարող այն ինքնուրույն արտադրել, ինչը նշանակում է, որ դուք պետք է ստանաք այն ձեր սննդակարգից: Վահանաձև գեղձը դրա կարիքն ունի հորմոններ արտադրելու համար, որոնք անհրաժեշտ են նյութափոխանակության, մարմնի աճի ու զարգացման, ուղեղի աշխատանքի և մարմնի կայուն ջերմաստիճանի կարգավորման համար: Յոդի օրական չափաբաժինը մեծահասակների մեծ մասի համար կազմում է օրական 150 մկգ: Հղի կամ կրծքով կերակրող կանանց նույնիսկ ավելին է անհրաժեշտ՝ 220 մկգ: Յոդի անբավարարությունը հանգեցնում է վահանաձև գեղձի այտուցման (այսպես կոչված՝ զոբ), հիպոթիրեոզի, անընդհատ հոգնածության, սրտանոթային համակարգի և ուղեղի դիսֆունկցիայի, հղի կանանց վիժումների և ընկճախտի։ Մենք կպարզենք, թե ինչ սնունդ է պետք ընդունել դրանից խուսափելու համար:
Ո՞ր սննդամթերքն է պարունակում առավելագույն չափով յոդ
1. Կոմբու
Կոմբուն շագանակագույն ջրիմուռ է, որը կարելի է ձեռք բերել չորացրած կամ փոշու տեսքով: Դրանք հաճախ օգտագործվում են ճապոնական խոհանոցում, օրինակ` դաշի կոչվող ավանդական արգանակում: Հետազոտության համաձայն՝ 100 գ կոմբուն պարունակում է մինչև 298,4 մգ յոդ: Եվ սա գերազանցում է առաջարկվող օրական չափաբաժինը 1,989 անգամ:
2. Վակամե
Վակամեն, նաև փետրաձև անդարիա կամ միյոկ, շագանակագույն ջրիմուռների մեկ այլ տեսակ է` մի փոքր քաղցրահամ: Ճապոնացիները պատրաստում են միսո՝ ավանդական ֆերմենտացված մակարոնեղեն, որը պատրաստվում է լոբուց, բրնձից և ցորենից: 100 գ վակամայի մեջ յոդի միջին քանակը 6,6 մգ է։ Այնուամենայնիվ, այս տարրի պարունակությունը կախված է նրանից, թե որտեղ են ջրիմուռները աճեցրել: Օրինակ՝ Ասիայից բերված վակամեն ավելի շատ յոդ է պարունակում, քան Ավստրալիայի և Նոր Զելանդիայի ջրիմուռները:
3. Նորի
Նորին կարմիր ջրիմուռների տեսակ է: Դրանք սովորաբար օգտագործվում են սուշիի գլանափաթեթներում: Բայց, ի տարբերություն շագանակագույն ջրիմուռների, նորին շատ ավելի քիչ յոդ է պարունակում. 100 գ պարունակում է 1,6-4,3 մգ: Այնուամենայնիվ, դա գրեթե 29 անգամ գերազանցում է օրական պահանջը:
4. Ձողաձուկ
Ձողաձուկը համեմատաբար քիչ կալորիա է պարունակում, բայց պարունակում է մեծ քանակությամբ տարբեր օգտակար նյութեր և սնուցիչներ, ներառյալ յոդը։ Այն ամենից շատ առկա է անյուղ ձկների մեջ։ Այսպիսով, 100 գ ձողաձուկը պարունակում է մոտավորապես 170 մ/կգ յոդ կամ առաջարկվող օրական չափաբաժնի 113 %-ը: Ձկներում առկա տարրերի քանակը կարող է փոքր-ինչ տատանվել. վայրի բնության մեջ որսված ձկները մի փոքր ավելի շատ են պարունակում յոդ, քան բուծվող ձկները:
5․ Կաթ
Կաթնամթերքը ծովամթերք չսիրող մարդկանց մեծամասնության համար յոդի հիմնական աղբյուրն է: Ճիշտ է, այս ըմպելիքի մեջ դրա քանակը կախված է սննդակարգից: 100 գ կաթը միջինում պարունակում է 44-84 մկգ յոդ, այսինքն` առաջարկվող օրական քանակի 30-56 %-ը:
6. Յոգուրտ
Ոչ միայն կաթը, այլ նաև դրանից ստացված արտադրանքը կարող են ապահովել ձեզ յոդով: Օրինակ, 100 գ հասարակ մածունը պարունակում է 37,5 մկգ յոդ, ինչը կազմում է օրական չափաբաժնի մոտ 25 %-ը:
7. Կաթնաշոռ
Կաթնաշոռը նույնպես յոդի լավ աղբյուր է։ Այս սննդամթերքի 100 գ-ը պարունակում է 26 մկգ յոդ, ինչը կազմում է օրական չափաբաժնի մոտ 17 %-ը: Բացի այդ, կաթնաշոռն ունի հակաօքսիդիչ հատկություններ և բավականին սննդարար է։
8. Պանիր
Պանրի գրեթե բոլոր տեսակները բավականին հարուստ են յոդով, բայց դրա մեծ մասը չեդդերի և մոցարելլայի մեջ է: Այսպիսով, 100 գ չեդդերը պարունակում է մոտ 40 մկգ յոդ, այսինքն՝ օրական արժեքի 27 %-ը:
9. Յոդացված աղ
100 գ յոդացված աղը պարունակում է մոտավորապես 4,733 մկգ յոդ: Այնուամենայնիվ, խորհուրդ է տրվում օրական օգտագործել ոչ ավելի, քան մեկ թեյի գդալ (2,300 մգ)։ Այն պարունակում է 109 մկգ յոդ կամ օրական արժեքի 73 %-ը: Այնուամենայնիվ, աղը պարունակում է նաև նատրիում, որն այնքան էլ օգտակար չէ:
10. Ծովախեցգետին
Ծովախեցգետինը ցածր կալորիականությամբ, սպիտակուցներով հարուստ ծովամթերք է, որը նույնպես յոդի լավ աղբյուր է: 100 գ ծովախեցգետինը պարունակում է մոտ 41 մկգ յոդ, այսինքն՝ առաջարկվող օրական ընդունման 27 %-ը: Բացի այդ, դրանք պարունակում են նաև այնպիսի օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են՝ վիտամին B12, սելենը և ֆոսֆորը, որոնք անհրաժեշտ են վահանագեղձի և ուղեղի պատշաճ գործունեության համար:
11. Թունա
Թունան ցածր է կալորիականությամբ, բայց հարուստ է յոդով, սպիտակուցով, կալիումով, երկաթով և B վիտամիններով: Բացի այդ, այս ձուկը հարուստ է օմեգա -3 ճարպաթթուներով, որոնք կարող են նվազեցնել սրտի հիվանդության ռիսկը։ Քանի որ թունան ճարպոտ ձուկ է, այն պարունակում է ավելի քիչ քանակությամբ յոդ։ Այս ձկան 100 գրամ չափաբաժինը պարունակում է 20 մկգ յոդ, ինչը առաջարկվող օրական գումարի 13 %-ն է:
12. Ձու
Մեկ ձուն պարունակում է ընդամենը մոտ 100 կալորիա, բայց այն հարուստ է սպիտակուցներով, առողջ ճարպերով, վիտամիններով և հանքանյութերով, ներառյալ յոդը:
13. Կարտոֆիլ
Այս բանջարեղենը յոդի լավ աղբյուր է: Այսպիսով, 100 գ կարտոֆիլը պարունակում է 60 մկգ յոդ։ Սա նշանակում է, որ օրական բաժինը ստանալու համար բավական է ուտել 3-4 կարտոֆիլ:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
