Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար
Սնունդ
6820
Սնունդը՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար
Ենթաստամոքսային գեղձը մարսողական համակարգի կառուցվածքի մաս կազմող օրգան է, որն ունի արտաքին և ներքին սեկրետոր գործառույթ: Արտաքին սեկրեցումը դրսևորվում է մարսողական ֆերմենտներ պարունակող հյութի արտազատման մեջ: Ինչ վերաբերում է ներքին սեկրեցիայի գործառույթներին, դրանք դրսևորվում են ինսուլին և գլյուկագոն հորմոնների արտադրության մեջ, որոնք պատասխանատու են մարմնում շաքարի կարգավորման համար: Ինսուլինը իջեցնում է արյան մեջ շաքարը, մինչդեռ գլյուկագոնը մեծացնում է այն:
Առողջ սնունդ՝ ենթաստամոքսային գեղձի համար
Որպեսզի ենթաստամոքսային գեղձը միշտ առողջ լինի և նորմալ գործի, դրա համար անհրաժեշտ են հետևյալ մթերքները.
Բրոկկոլի
Լավ հակաօքսիդիչ է: Պարունակում է այնպիսի նյութեր, ինչպիսիք են՝ կալցիումը, մագնեզիումը, ֆոսֆորը, B և C վիտամինները: Բացի այդ, այն պարունակում է ֆոլաթթու և բետա-կարոտին: Բրոկկոլին ունի հակաուռուցքային հատկություններ և մանրաթելերի հիանալի աղբյուր է:
Կիվին հարուստ է կալիումով, մագնեզիումով, ֆոսֆորով և C վիտամինով: Մասնակցում է ենթաստամոքսային գեղձի հյութի սինթեզին:
Կորեկը պարունակում է կարևոր տարրեր և B խմբի վիտամիններ: Մասնակցում է ինսուլինի նյութափոխանակությանը:
Խնձորը հարուստ է պեկտինով, որը կարող է մաքրել թունավոր նյութերը: Բարելավում է մարսողությունը:
Սպիտակ կաղամբ
Այն պարունակում է ֆոլաթթու, վիտամին C և յոդ: Այն կարգավորող ազդեցություն ունի գեղձի աշխատանքի համար։
Նարինջ
Ներքին հակասեպտիկ է: Պարունակում է A, B և C վիտամիններ, ինչպես նաև կալիում, կալցիում և փոքր քանակությամբ ռուբիդիում, որը պատասխանատու է ինսուլինի սեկրեցիայի համար:
Ծովակաղամբը պարունակում է կալիում, յոդ, երկաթ և կալցիում: Բարելավում է մարսողությունը:
Ընկույզը պարունակում է մեծ քանակությամբ պոլիոհամակարգային թթուներ, որոնք անհրաժեշտ են ենթաստամոքսային գեղձի սինթեզի համար:
Դառը շոկոլադ. այն մարսողական խթանիչ է: Բարձրացնում է գեղձի գործունեությունը, բայց միայն իր մաքուր տեսքով, առանց շաքարի ավելացման:
Սոխը պարունակում է նյութեր, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն գեղձի վրա:
Ընդհանուր խորհուրդներ
Քրոնիկ հոգնածությունը տարածված է ենթաստամոքսային գեղձի դիսֆունկցիայի դեպքերում: Այն կապված է արյան մեջ շաքարի մակարդակի տատանումների հետ: Դա կանխելու համար հարկավոր է.
1 պահպանել օրվա ռեժիմը
2 ակտիվ կենսակերպ վարել
3 ավելի հաճախ լինել մաքուր օդում,
4 և ամենակարևորը՝ օգտագործել սոխ ցանկացած ձևով: Ի վերջո, 100 գրամ սոխի օգտագործումը փոխարինում է 40 միավոր ինսուլինին:
Նմանատիպ նյութեր

Տղամարդու նախապատրաստումը երեխայի բեղմնավորմանը

Մսի օրական չափաբաժինը հղի կնոջ սննդակարգում

Թռչնամիսը և ձուն հղի կնոջ սննդակարգում

Կիսաչհագեցած ճարպաթթուները հղիության ընթացքում (օմեգա-3 և օմեգա-6)

Ձկնեղենը և ծովամթերքը հղի կնոջ սննդակարգում
