Հնարավորինս հաճախ լոռամրգի (клюква) ուտելու 6 պատճառ 

Հնարավորինս հաճախ լոռամրգի (клюква) ուտելու 6 պատճառ 
1. Այն պարունակում է շատ վիտամիններ 
100 գ թարմ լոռամրգին պարունակում է վիտամին С-ի օրական չափաբաժնի 24 %-ը: Այն օգտակար է. ասկորբինաթթուն նվազեցնում է քրոնիկ բորբոքային գործընթացների ռիսկը, օգնում է կարգավորելու արյան ճնշումը, ուժեղացնում է իմունային համակարգը, նպաստում է երկաթի կլանմանը, ինչը նշանակում է, որ այն պաշտպանում է սակավարյունությունից: 
2. Այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով 
Սա նույն վիտամին C-ն ու մանգանն է, և ավելի առանձնահատուկ միացությունները, մասնավորապես` պոլիֆենոլները. 
Քվերցետին. այս հակաօքսիդիչի շնորհիվ լոռամրգին ունի հակաքաղցկեղային ակտիվություն: Հատապտուղը թերևս քվերցետինի ամենահարուստ բուսական աղբյուրն է: 
Միրիցետին. սա ևս ունի հակաքաղցկեղային ակտիվություն: Բացի այդ՝ այս հակաօքսիդիչը լավ կանխարգելիչ միջոց է սրտանոթային հիվանդությունների և շաքարային դիաբետի համար: 
Պեոնիդին. այս հակաօքսիդիչ գունանյութը լոռամրգիին տալիս է կարմրամանուշակագույն երանգ: Այն նաև դեր է խաղում սրտանոթային խանգարումների, բորբոքային հիվանդությունների կանխարգելման գործում և նույնիսկ օգնում է պաշտպանելու ուղեղի նեյրոնները: 
Ուրսոլաթթու. այս հակաօքսիդիչը հանդիպում է բազմաթիվ բուժիչ խոտաբույսերի մեջ և ունի հզոր հակաբորբոքային հատկություններ: 
Ընթերցեք նաև՝ Ֆեյխոա (վարդաթուզ)
3․ Լոռամրգին պաշտպանում է միզուղիների վարակներից 
Որպես կանոն,  աղիքային մանրէները հանգեցնում են միզուղիների վարակների (ցիստիտ, միզածորանի պիելոնեֆրիտ): 
4. Հատապտուղը կարող է «չեղարկել» հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունությունը 
5. Լոռամրգին օգնում է պահպանելու ուղեղի առողջությունը հակաօքսիդիչ նյութերի շնորհիվ, որոնք ունեն նեյրոպրոտեկտիվ գործունեություն, այսինքն՝ դրանք օգնում են օրգանիզմին դիմակայելու նեյրոնների մուտացիաներին և ոչնչացմանը: Սա նշանակում է, որ դրանք պաշտպանում են ուղեղը նեյրոդեգեներատիվ փոփոխություններից, ինչպիսիք են՝ Պարկինսոնի հիվանդությունը կամ Ալցհեյմերը: 
6. Բարելավում է սրտանոթային առողջությունը 
Ինչպես նշեցինք, լոռամրգին հարուստ է հակաօքսիդիչներով, որոնք դեր են խաղում սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման գործում: Հետազոտությունների մեծ մասը ցույց է տալիս, որ լոռամրգիի հյութը՝ 
• բարձրացնում է «լավ» խոլեստերինի մակարդակը 
• նվազեցնում է «վատ» խոլեստերինի քանակը, առնվազն 2-րդ տիպի շաքարախտով հիվանդների մոտ 
• արյան անոթները դարձնում է ավելի առաձգական, ինչը օգնում է կարգավորելու ճնշումը 
• նվազեցնում է արյան անոթների բորբոքման ռիսկը:
 
Աղբյուրը
Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: