Ինչ է կարելի, և ինչ չի կարելի փսորիազի դեպքում
Ինչ է կարելի, և ինչ չի կարելի փսորիազի դեպքում
Փսորիազի հաջող բուժումը մեծապես կախված է դիետիկ ռեժիմի համապատասխանությունից, որը պետք է ճարպերի և ածխաջրերի լիարժեք էներգետիկ արժեք պարունակի: Փսորիազի բուժումը երկար և բարդ գործընթաց է, որի ամենակարևոր կետերն են՝ բուժման փորձը, հիվանդին երկարաժամկետ հսկողության տակ պահելը, թերապիայի մեթոդների և միջոցների ճիշտ ընտրությունը:
Արգելվում է
• Հիվանդանալ
Թույլ մի՛ տվեք, որ սուր վարակիչ հիվանդությունները դառնան քրոնիկ:
• Խմել ու ծխել
Հիշեք, որ ալկոհոլը և ծխախոտը, որպես կանոն, դժվարացնում են փսորիազի բուժումը և սրում դրա ընթացքը։
• Օրգանիզմի մաքրում
Օրգանիզմը մաքրող տարածված մեթոդները կարող են դառնալ հրահրող գործոններ փսորիազի համար:
Մի՛ տարվեք դիետաներով:
• Չարաշահել ուլտրամանուշակագույն ճառագայթները
Շատ հիվանդներ գնում են ծով, որպեսզի ազատվեն թալաթերապիայի և հելիոթերապիայի հիվանդությունից, բայց հիվանդությունը կրկին զարգանում է հիվանդի մոտ, քանի որ արևը բացասաբար է անդրադառնում նրա վրա:
• Ուտել ամեն ինչ
Փսորիազի հաջող բուժումը մեծապես կախված է դիետիկ ռեժիմի պահպանումից, որը տվյալ հիվանդության դեպքում պետք է ունենա ճարպերի և ածխաջրերի համապատասխան էներգետիկ արժեք: Անհրաժեշտ է բացառել սննդակարգից ցիտրուսը, շոկոլադը, ձուն, մեղրը, կաթը և կարմիր գունանյութ պարունակող մթերքները (լոլիկ, պղպեղ, ելակ և այլն):
• Հնարավորության դեպքում բացառել կամ սահմանափակել այն մթերքները, որոնք ալերգիկ ռեակցիաներ են առաջացնում
Կարող եք ուտել ավելի հաճախ, բայց միևնույն ժամանակ հարկավոր է նվազեցնել կերակրի ծավալը: Ուտեստները օգտագործեք խաշած, թխած կամ շոգեխաշած վիճակով:
Փսորիազի հաջող բուժման համար սննդակարգից պետք է բացառել կծու ուտեստները, բանջարեղենը, համեմունքները, մանանեխը, մայոնեզը, ապխտած մթերքները, ծխեցրած միսը, ձկան և սնկի արգանակը և սոուսները: Անհրաժեշտ է ուտեստների մեջ զգալիորեն նվազեցնել աղի օգտագործումը և աղի արտադրանքների սպառումը:
Հիվանդության զարգացման դեպքում անհրաժեշտ է ունենալ բեռնաթափման օրեր » և ալկոհոլային
խմիչքների օգտագործումը կտրուկ սահմանափակել: Ինչպես նաև պետք է նվազեցնել շաքար պարունակող սննդամթերքների սպառումը:
Փսորիազի բուժումը սովորաբար իրականացվում է համակարգված` հաշվի առնելով հիվանդության զարգացումը կամ սրումը խթանող բազմաթիվ գործոններ, ինչպես նաև սննդակարգի որոշակի կանոններ:
Կարելի է
• Գերհագեցած ճարպաթթուներ
Հատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել բուսական յուղերի սպառմանը, ինչն իր մեջ ներառում է պոլիհագեցած ճարպաթթուներ:
• Մանրաթելեր
Հիվանդների այս խմբին անհրաժեշտ է պարբերաբար պահպանել լյարդի մաքրման գործառույթը և դրա մասնակցությունը լիպիդային նյութափոխանակությանը: Մեծ նշանակություն ունի աղիքների կանոնավոր դատարկումը: Եթե հակված եք փորկապության, սննդակարգում ներառեք մանրաթելեր և աղիքների աշխատանքին նպաստող ուտեստներ (բուսական յուղով աղցաններ, վինեգրետ և այլն):
• Վիտամիններ
Փսորիազի բուժումը ավելի հաջող է ընթանում, երբ ուշադրություն է դարձվում հակաօքսիդանտների խմբի այն վիտամինների ընդունմանը, որոնք ապահովում են մաշկի և եղունգների առողջությունը։ Դրանք օգնում են չեզոքացնելու ազատ ռադիկալները, որոնք վնաս են հասցնում մաշկին, ամրացնում են անոթների պատերը, ինչպես նաև կարևոր են կոլագենի և Էլաստինի սինթեզի համար:
• Կալցիում
Դիետան պետք է հարստացվի կալցիումի աղբյուրներ հանդիսացող մթերքներով (կաթնաշոռ, պանիր, կաթնաթթվային արտադրանք և այլն)։
• Ցինկ
Փսորիազի դեպքում կարևոր է հաշվի առնել մթերքների միջոցով ցինկի ընդունումը, որից կախված է վերքերը բուժելու համար անհրաժեշտ սպիտակուցի արտադրությունը, դիմադրողականության բարձրացումը և հակաօքսիդանտային պաշտպանությունը:
Աղբյուրը
Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին , Յութուբյան ալիքին